Hier kan tekst komen

info@tomorrow.nl
+31 88 35 35 123
img

Prinsjesdag 2022: een teleurstelling voor de ondernemer

De ondernemer betaald de rekening voor de plannen van de regering. De regering is met een fors aantal financiële voordelen voor de Nederlandse burgers gekomen. Daar is enthousiast op gereageerd door nagenoeg alle fracties in de Tweede Kamer. Maar waar wordt de rekening van al dit moois gepresenteerd: bij de (mkb-) ondernemer.

Ondernemers hebben zich de laatste jaren geworsteld door de problemen die veroorzaakt zijn door de coronapandemie. De groei na de coronapandemie bleek problemen te geven bij het invullen van de vacatures waardoor vaak de echte groei uitbleef of er veel meer kosten gemaakt moesten worden op het personeelsbestand op orde te houden. Dit jaar is daar nog de energie crisis overheen gekomen.

Dat alles zou voor de beleidsmakers (kabinet/regering) een extra motivatie zijn om de ondernemers te ontzien, maar niets is minder waar: de ondernemer zal de rekening moeten betalen van de financiële maatregelen voor de burgers.

De regering heeft de volgende plannen voor 2023:

  • Vennootschapsbelasting: de eerste tranche wordt verlaagd van € 395.000 naar € 200.000 en de belastingdruk in deze eerste tranche wordt verhoogd van 15% naar 19%
  • Excessief lenen van de DGA bij de vennootschap kan leiden tot een aanslag in Box 2
  • Box 2 belastingdruk wordt boven € 67.000 verhoogd van 24,5% naar 31%
  • Afschaffen van de middelingsregeling (laatste 3 jaren zijn dan 2022/2023 en 2024)
  • Verdere beperking van de fiscale aftrekposten

Het maakt het de ondernemer en het ondernemen niet makkelijker op. Voor meer informatie neem contact op met Tomorrow Bedrijfsconsultants welke oplossingen er voor jouw bedrijf zijn.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.