Hier kan tekst komen

info@tomorrow.nl
+31 88 35 35 123
img

Corona belastingschuld betalen in 5-7 jaar

Het kabinet heeft besloten om de betalingsregeling in bijzondere gevallen te versoepelen. Uiterlijk 20 september 2022 wordt het besluit hierover gepubliceerd in de Staatscourant. Artikel overgenomen uit www.belastingdienst.nl

Welke versoepelingen komen er?

Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u de belastingdienst  vragen:

  • of u 1 keer een betaalpauze van 3 maanden mag nemen
  • of u per kwartaal mag betalen, in plaats van per maand
  • of u maximaal 7 jaar (84 maanden) mag doen over het afbetalen van uw belastingschuld door het bijzonder uitstel, in plaats van 5 jaar (60 maanden)

Lees meer over de voorwaarden voor de versoepelingen van de betalingsregeling voor opgebouwde belastingschuld door bijzonder uitstel

Ondernemers krijgen van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om de belastingschuld, die u hebt opgebouwd tijdens uw bijzonder uitstel, inclusief de pre-coronaschuld en de verschuldigde invorderingsrente af te betalen. U betaalt dan elke maand een vast bedrag aan ons. Wij hebben uw maandbedrag vastgesteld op basis van uw opgebouwde schuld op 31 juli 2022.

De uiterste betaaldatum van de 1e termijn is 31 oktober 2022.

Wilt u de opgebouwde belastingschuld versneld afbetalen?

Dat kan natuurlijk. Dit levert u bovendien rentevoordeel op.

Hebt u vóór 1 augustus 2022 al een deel van uw opgebouwde belastingschuld afbetaald? Dan is het maandbedrag van de betalingsregeling, en dus ook het bedrag aan invorderingsrente, lager dan als u niet eerder al een deel had afbetaald.

Hebt u op of ná 1 augustus 2022 extra afbetaald? Of wilt u tijdens de betalingsregeling extra afbetalen? Dan blijft uw maandbedrag gelijk, maar de looptijd van de betalingsregeling wordt korter. U bent dan eerder klaar met afbetalen. Dit betekent ook dat u uiteindelijk minder invorderingsrente betaalt.

Wilt u door een extra aflossing liever een lager maandbedrag in plaats van een kortere looptijd? Dan kunt u daar schriftelijk om vragen. Stuur uw verzoek naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC  Heerlen

Wilt u alvast weten wat u straks ongeveer per maand moet betalen?

Dan kunt u met het hulpmiddel Aflossingsschema betalingsregeling bijzonder uitstel berekenen het volgende berekenen: uw maandbedrag, het totaalbedrag (inclusief invorderingsrente), de looptijd van uw afbetaling en de einddatum van uw afbetaling. De uitkomsten van het hulpmiddel hangen af van de gegevens die u zelf invult.

Hoe informeren wij u over de betalingsregeling?

In april 2022 en juli 2022 hebt u een brief gekregen met een overzicht van uw schulden tot dat moment.
In september 2022 krijgt u de Beschikking betalingsregeling vanwege de coronacrisis met hierin:

  • het maandbedrag van de betalingsregeling
  • de voorwaarden van de betalingsregeling
  • een overzicht van uw openstaande belastingaanslagen en eventuele kosten

U krijgt vanaf januari 2023 elk kwartaal een overzicht van uw openstaande belastingschuld.

Kunt u niet voldoen aan de betalingsverplichtingen van uw betalingsregeling?

Misschien is het voor u niet mogelijk om vanaf 1 oktober 2022 uw belastingschuld in 60 maandelijkse termijnen af te betalen. Stuur dan een brief naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC  Heerlen

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.